zondag 2 mei 2010

Kandidaat voor de Senaat !

Naar de Belgische Senaat ? Voor de N-VA ? Er zullen wel een aantal mensen verwonderd zijn als ze vernemen dat ik kandidaat ben voor de Belgische Senaat.

Maar wat is de Senaat ? Hoe is haar samenstelling ? Hier volgt wat info overnomen uit de officiële website:

Samenstelling van de Senaat

Van de 71 senatoren worden er 40 rechtstreeks verkozen, 21 aangewezen door de gemeenschapsparlementen en 10 gecoöpteerd.

De kiezers verkiezen 40 senatoren

Voor de verkiezing van de 40 rechtstreeks verkozen senatoren worden de kiezers ingedeeld in 2 kiescolleges, zoals bij de verkiezingen voor het Europees parlement. Het Nederlandse kiescollege kiest 25 senatoren en het Franse kiescollege 15.

Deze senatoren worden op dezelfde dag als de volksvertegenwoordigers verkozen voor een periode van 4 jaar.

De gemeenschapsparlementen duiden 21 senatoren aan

Het Vlaams parlement en het Parlement de la Communauté Française duiden elk onder hun eigen leden 10 senatoren aan. Het Parlament der Deutsprachigen Gemeinschaft duidt 1 van zijn leden aan als senator.

Deze 21 gemeenschapssenatoren vervullen dus een dubbel mandaat.

Rechtstreeks verkozen senatoren en gemeenschapssenatoren coöpteren 10 senatoren

De Nederlandstalige senatoren van de 2 vorige groepen (rechtstreeks verkozen senatoren + gemeenschapssenatoren) duiden 6 senatoren aan. De Franstalige senatoren van de 2 vorige groepen (rechtstreeks verkozen senatoren + gemeenschapssenatoren) duiden 4 senatoren aan.

Elke fractie duidt zoveel gecoöpteerde senatoren aan als waarop zij recht heeft volgens het evenredigheidsstelsel.

Senatoren van rechtswege
Dit zijn de kinderen van de Koning die 18 jaar oud zijn of, indien die er niet zijn, de Belgische nakomelingen van de tot regeren gerechtigde tak van het koninklijke huis.

In theorie zijn de senatoren van rechtswege vanaf 21 jaar stemgerechtigd. In de praktijk brengen zij hun stem niet uit. Zij worden ook niet meegerekend bij het bepalen van het aanwezigheidsquorum. Om geldig te kunnen stemmen moeten dus 36 van de 71 senatoren aanwezig zijn.

Op dit ogenblik hebben Z.K.H. Prins Filip, H.K.H. Prinses Astrid en Z.K.H. Prins Laurent de eed afgelegd als senator.




De N-VA was tot heden vertegenwoordig door twee senatoren:

Louis Ide en Helga Stevens.