zaterdag 22 mei 2010

Goe bezig Marianne, goed bezig


Een grondige staatshervorming, een weerbare economie, een gezond budget en een slagvaardige overheid zijn de vier pijlers van een 'new deal' voor België, die de Vlaamse christen-democraten willen uitspelen in de komende kiescampagne. Partijvoorzitster en boegbeeld van de federale verkiezingen Marianne Thyssen gaf zaterdag tekst en uitleg bij het goedgekeurde verkiezingsprogramma op een partijcongres in Leuven.

Sneer naar N-VA

Thyssen benadrukte dat er niets is veranderd aan de communautaire ambities van de partij, wat op het einde van het congres in de verf werd gezet door het zingen van de Vlaamse Leeuw. De staatshervorming, die voor de christen-democraten geen doel op zich is, moet leiden tot meer welvaart. De numero uno van de partij sneerde naar N-VA. "Mogen de kiezers nu eindelijk weten waar N-VA voor staat? Separatisme of geen separatisme?". Uittredend premier Leterme hamerde erop dat CD&V zich daar alleszins niet in vindt.

"We willen België niet kapot. We willen wel meer bevoegdheden voor Vlaanderen, zodat we goed kunnen besturen op het regionale én op het federale niveau". Leterme lanceerde ook een oproep tot de Franstaligen om niet met krampachtige hand vast te houden aan de huidige onwerkbare structuren.

'De putten van paars'

Volgens Thyssen moet er ook gewerkt worden aan de concurrentiekracht om te komen tot een weerbare economie in crisistijd. Op het vlak van de begroting wil CD&V de kost van de crisis en "de putten van paars" wegwerken en het beleid voortzetten. Een efficiëntere overheid (leger, justitie, financiën, ...) vormt het laatste luik van het CD&V-verkiezingsprogramma.

Rik Torfs interviewt ministers

"Wit konijn" Rik Torfs kreeg een prominente rol tijdens het congres. Met pittige tong interviewde hij de uittredende ministers. Bereikte akkoorden zoals voor het vliegtuiglawaai en de legerhervorming en het politiek akkoord rond de justitiehervorming werden in de verf gezet. Opvallend ontbrekend thema aan de gesprekstafel was BHV.

Volgens congresvoorzitter Wouter Beke zal de campagne hard zijn, maar moet ze beschaafd blijven. "In wie kan men vertrouwen om communautaire en sociale akkoorden te bereiken?", is voor de CD&V-ondervoorzitter de hamvraag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten